11 Haziran 2014 Çarşamba

Jabulani İle Brazuca Arasında Ki Fark Nedir?




Tüm dünyanın sabırsızlıkla beklediği 2014 Dünya Kupası organizasyonun başlamasına artık günler kaldı (Hatta siz bu yazıyı okurken saatlerde kalmış olabilir). Her organizasyonda olduğu gibi bu yılda oyuncuların kullanması için Adidas tarafından özel bir top üretildi. İsmi Brazuca olan bu topu artık duymayanımız kalmadı.

Peki Brazuca 'nın bir önce ki organizasyon için üretilen Jabulani 'den farkı ne? Bunu biliyor muyuz?

2010 Dünya Futbol Şampiyonası 'nda Adidas turnuvanın resmi oyun topu olarak Jabulani 'yi tanıtmıştı fakat futbolcular topun garip bir şekilde havada hız kaybettiğini dile getirmişlerdi. Araştırmalar sonucu bu olaya sebep olan faktörün, topun dikişlerinin olduğu kanısına varılmıştı.

Adidas bu organizasyonda Jabulani 'den aldığı dersler sonucunda Brazuca 'yı 3 yılı aşkın sürede, 600 'den fazla futbolcunun katıldığı testlere tabi tuttu. Jabulani 'ye göre daha az bölümden (Sekiz yerine altı) oluşan Brazuca 'nın dikişleri de artık 3 kat daha derin hale getirilmiş.

Bilgi; Uçan Nesnelerin Fiziği; Bir nesnenin havada nasıl uçacağını, üzerinde ki sürtünme belirliyor. Nesne ne kadar az kuvvete maruz kalırsa hedefine o denli iyi uçuyor. Hava, Jabulani gibi pürüzsüz bir kürenin üstünden geçerken yüzeyden uzaklaşıyor ve ardında, rüzgar gibi kuvvetlere açık, geniş bir alan bırakıyor. Küre, Brazuca gibi daha pürüzlü bir dokuya sahipse hava akımı nesneden uzaklaşmıyor ve bozulması daha güç, dar bir yol yaratıyor (Kaynak; Popular Science).

Brazuca 'nın testlerine katılmış olan ABD Milli Takım oyuncusu Omar Gonzalez bir defans oyuncusu. Bu sebepten dolayı sık sık uzun pas vermesi gerekiyor. Futbolcu, başarılı pasların sırrını şöyle anlatmış;

  1.  Hedefi Bul; Takım arkadaşlarımla göz kontağı kurarak onunda haberdar olmasını sağlıyorum. O koşmaya başlayınca, önüne düşecek uzun bir pas vermem gerektiğini biliyorum.
  2. Topa Vur; Var gücümle topa vurmaktansa biraz teknik uygulamaya çalışıyorum. Topa vurmayan ayağınız topun tam yanında olsun.Topun ortasından biraz aşağıya vuruyorum ki biraz havalansın.
  3. Peşinden Koş; Topa temas etmeden önce bacağınızı gevşek ve güzel bir biçimde savurmalısınız. Topu atmaya çalıştığım yöne doğru koşmaya başlıyorum. O zaman biliyorum ki top takım arkadaşıma ulaşacaktır (Kaynak; Popular Science).

Hatırlatma!

Dünya Kupası maçlar ne zaman başlıyor ? | 12 Haziran 2014 - Perşembe 
Dünya Kupası maçları hangi kanalda ? | TRT ekranlarında
Dünya Kupası maçlarının saatleri ? | Türkiye saati ile 19:00, 22:00, 23:00, 01:00 ve 04:00
Dünya Kupası 'nda oynanacak ilk maç ? | 12 Haziran 2014 Perşembe; Brezilya v Hırvatistan




Shout

0 yorum:

Yorum Gönder